Grootformaat printer

Print u regelmatig bestanden die groter zijn dan A3 formaat? Dan is de aanschaf van een grootformaat printer wellicht een goede zet. Grootformaat printers zijn tegenwoordig duurzamer, uitgebreider en betaalbaarder. Ze zijn gemakkelijk in gebruik en besparen u geld omdat u niet meer naar een drukkerij toe hoeft. De meeste grootformaat printers zijn tegenwoordig voorzien van een harde schijf, netwerkaansluiting en wifi, waardoor het afdrukken gemakkelijk en snel gaat.

Technische grootformaat printers

Deze worden met name gebruikt in de CAD en GIS markt. Het afdrukken van lijntekeningen, ontwerpen, renderings en vlakvullingen is nog nooit zo makkelijk geweest. Technische grootformaat printers worden ook vaak plotters genoemd, deze term komt uit de historie van de plotters voort, waar tekeningen nog met een pen op papier geplot werden.

Technische printers worden veelal ingezet bij bouwbedrijven, aannemers, architectenbureaus en ontwerpbureaus.

Grafische grootformaat printers

Grafische grootformaat printers worden met name gebruikt voor het afdrukken van reclame materiaal, posters, foto’s, en andere afbeeldingen. Door een grafische printer aan te schaffen kunt u voortaan zelf al uw posters, winkelmateriaal, reclame uitingen en foto’s afdrukken. Dit bespaart u de terugkerende kosten door het naar een drukker te moeten sturen en laten drukken.

Grafische drukkers worden tegenwoordig op vele plaatsen ingezet. Denk hierbij aan scholen, foto studio’s, reclame bureaus en in MKB.

Papier voor grootformaat printers

Papier voor grootformaat printers worden geleverd op rollen. Deze rollen papier laadt u in de printer. De breedtes van de rollen variëren van A2 formaat t/m 60 inch papier. Welke rollen u kunt gebruiken is afhankelijk van de grootte van uw printer. Een 36 inch A0 printer kan bijvoorbeeld rollen t/m 36 inch laden.

Het papier is verkrijgbaar in verschillende soorten. Van opaak bond (standaard plotterpapier) tot canvas, blueback papier, foto papier en poster papier.

Inkt voor grootformaat printers

Er bestaan verschillende soorten printtechnieken, maar voor grootformaat printers worden inkjet, solvent en latex het meeste gebruikt.

Inkjet

De meest gebruikte techniek is de inkjet techniek. Dit is vloeibare inkt die op het papier wordt gesproeid door kleine sproeikoppen op de printkop. Deze vloeibare inkt is op waterbasis. Bijna alle prints op kantoren of thuis maken gebruik van de inkjet techniek. Omdat de inkt door water gedragen wordt heeft de print in droogtijd na het afdrukken.

Latex

Onder inkjet printen valt ook latex printen. Latex inkt is ook op waterbasis maar de kleur is gebaseerd op hars of latex. Voor latex printen heb je geen extra ventilatie nodig om schadelijke stoffen tegen te gaan. Iets wat bij solvent printen wel nodig is.

Solvent

Daarnaast heb je ook de solvent inkten. Solvent inkten zijn op basis van een oplosmiddel. Solvent printen wordt meestal alleen gebruikt in grote drukkerijen. Omdat het chemische reacties veroorzaakt is er speciale afzuiging nodig.

Er bestaan verschillende soorten solventen maar ze zijn allemaal watervast en drogen zeer snel. Wanneer er gedrukt wordt op een waterbestendig materiaal dan kun je duurzame prints maken die lang meegaan.

Aanschaf van een grootformaat printer

Zoals u ziet zijn er vele opties mogelijk wat betreft grootformaat printen. De printers worden steeds uitgebreider qua mogelijkheden en besparen veel tijd en geld.

Voor persoonlijk advies en hulp bij uw keuze kunt u altijd vrijblijvend contact met ons opnemen. Dan helpen onze experts u graag verder.

Gratis verzenden

Bij alle bestellingen >€50

Snelle levering

Voor 16:00 uur besteld = volgende werkdag geleverd.

Installatieservice + advies

Wij helpen u graag bij het installeren en geven u graag deskundig advies.

100% veilig betalen

Betaal eenvoudig via iDeal, vooruit betalen, Bancontact of op rekening.